Η προϊσταμένη της ΙΖ' ΕΠΚΑ κα Μαρία Λιλιμπάκη Ακαμάτη
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας
Από το 1ο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού
Από τον αγώνα δρόμου
Άποψη της έκθεσης
Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουνίου για 9η συνεχόμενη φορά εκδηλώσεις του Μορφωτικού –Περιβαλλοντικού Ομίλου Πέλλας «Η Αρχαία Πέλλα»με αφορμή το Θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν:
Το Σάββατο μετά την μικρή χορωδία του ομίλου, η Προϊσταμένη κα Ακαμάτη Μαρία ενημέρωσε τους πολίτες για την πορεία των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Πέλλας. Μίλησε για τον προϊστορικό οικισμό που βρέθηκε Ν του παλαιού μουσείου και για την ρωμαϊκή οικία που βρέθηκε στην συμβολή του δρόμου της μικρής παράκαμψης με την παλιά εθνική οδό Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης. Στο τέλος δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της αναφέρθηκε στην ανθρωπιά και κατανόηση που δεν βρήκε η ίδια και οι συνεργάτες της στα πρόσωπα ορισμένων ανθρώπων, που αντί να τη συμπαρασταθούν για το τιτάνιο αγώνα που κάνει καθημερινά για την ανάδειξη της Πέλλας, βρίσκει όχι μόνο κλειστές πόρτες , αλλά μερικές φορές εχθρικές και επιθετικές συμπεριφορές εναντίον της. Τα δάκρυα που κύλισαν από τα μάτια της δείχνουν ότι η υπόθεση αρχαιολογικός χώρος Πέλλας –νέο Μουσείο Πέλλας- παράκαμψη Πέλλας- ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Πέλλας είναι όχι μόνο μία δημόσια υπόθεση και σαν τέτοια αντιμετωπίζεται απ’ την κα Ακαμάτη, αλλά το ευχάριστο είναι ότι είναι πια κι ένας προσωπικός αγώνας για τη ανάδειξη του, ένα προσωπικό στοίχημα, ένας επαγγελματικός σχεδιασμός που φαίνεται ειδικά στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην αναστήλωση της Αγοράς.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης κα Αλμωπίας κ. Ιωήλ απ΄ το βήμα ανέπτυξε το θέμα: “Η συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην διάδοση του χριστιανισμού” Είναι απ’ τις λίγες φορές που ένας πνευματικός ηγέτης κάνει στην Πέλλα μια τέτοιου είδους ομιλία, όπου πολλά θεολογικά θέματα φανερώνονται στα μάτια μας τόσο απλά και λέμε στο τέλος «μα καλά αυτό είναι έτσι, πώς δεν το είχα καταλάβει πιο πριν;» Ο Σεβασμιότατος με πολύ μεγάλη προσοχή βρήκε και μας φανέρωσε πολλές αναφορές της Παλαιάς Διαθήκης στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου και ερμήνευσε πολλά κομμάτια της που είχαν σχέση με τον Αλέξανδρο ή ακόμη και με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αναφέρθηκε στους Ιερούς Τόπους όταν συναντήθηκαν οι δυο κόσμοι του Αλεξάνδρου και του Ιουδαϊσμού.
Χάρη σ’ αυτή τη συνάντηση, στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και φιλοσοφίας μπόρεσε και διαδόθηκε τάχιστα ο Χριστιανισμός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο όραμα του Αποστόλου Παύλου που είχε στην Τρωάδα όπου εμφανίστηκε ένας Μακεδόνας (πολλοί λένε ότι ήταν ο ίδιος ο Χριστός) και του ζήτησε να έλθει στην Μακεδονία και να διδάξει. Αναφέρθηκε στα Ιερά Ευαγγέλια, τις επιστολές των Αποστόλων που γράφτηκαν στην Ελληνική γλώσσα της παγκόσμια γλώσσα της εποχής εκείνης και χάρη στη διάδοση που είχε μπόρεσαν οι άνθρωποι να μελετήσουν ευκολότερα και να καταλάβουν την Καινή Διαθήκη. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη της ΕΡΤ3 “Αληθινά σενάρια” «Πέλλα της Ελλάδας -Συρίας και Ιορδανίας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εφημέριος του Ιερού ναού Πέτρου και Παύλου της Πέλλας κ.Παρασκευόπουλος Βασίλειος, οι δυο αντιδήμαρχοι του δήμου Πέλλας Μιμικόπουλος Βασίλειος και Παυλίδης Αθανάσιος, οι πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων Πέλλας και Αθήρων Καραγιάννης Χρίστος και Ζαχαριάδης Μιχάλης, ο Δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πέλλας κ Άρης Μπουλουσάκης, ο εκπρόσωπος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Γιαννιτσών «ο Φίλιππος» και ομιλητής της περσινής εκδήλωσης, κ. Παπαλαζάρου Ιωάννης, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Την Κυριακή απ’ τις 10.30 το πρωί τα παιδιά της Πέλλας έπαιξαν το «1ο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού». Το παιχνίδι βασιζόταν σε γρίφους σχετικά με ιστορικά στοιχεία απ’ τη ζωή του Αλεξάνδρου, όπως επίσης παρέπεμπε σε σημεία που έχουν κάποια ιστορική, θρησκευτική, λαογραφική αξία στην Πέλλα. Έλαβαν μέρος 40 παιδιά 11- 15 χρόνων αγόρια και κορίτσια. Ο ενθουσιασμός και η έξαψη που επικράτησε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ήταν απερίγραπτος.
Το απόγευμα έκλεισαν οι εκδηλώσεις με τον αγώνα δρόμου 1200μ. που έχει εκκίνηση το Ανάκτορο και τερματισμό το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της Πέλλας. Για μια ακόμη φορά τερμάτισε πρώτος ο δεκάχρονος Παναγιωτέλης Ζαφείρης.
Για τις ανάγκες της εκδήλωσης στήθηκε στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πέλλας μια πολύ όμορφη έκθεση με τίτλο «Η εικονογραφία του Μ. Αλεξάνδρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» που περιλαμβάνει γύψινα εκμαγεία αντίγραφα νομισμάτων και μεταλλίων αγιογραφίες και αφίσες όλα σχετικά με τη ζωή και το έργο του Μ. Αλεξάνδρου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή όλη την βδομάδα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου για όσους θέλουν να την επισκεφτούν.
Τηλ. Επικοινωνίας 6977801581 κος Αθανάσιος Πραγκαλάκης πρόεδρος του ομίλου.
1 σχόλιο:
Αγαπητέ folklore
Αν και δεν παραβρέθηκα στην εκδήλωση γιατί εκείνη την ώρα έδινα εξετάσεις, συγκινήθηκα με την ανθρώπινη στιγμή που περιγράφεις στο post σου. Έχεις δίκιο, για όλους μας πρέπει να αποτελεί προσωπικό στοίχημα.
Θέλω να σε συγχαρώ για τη δραστηριότητά σου όλα αυτά τα χρόνια καθώς και για τη συνέπεια και τη συνέχεια της προσφοράς σου.
Δημοσίευση σχολίου