Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ 668 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ
Η Μακεδονία πάει Λούβρο

Της Βίκυς Χαρισοπούλου

«Οι Γάλλοι γνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως µεγάλο Έλληνα. Η έκθεση θα είναι µια καταπληκτική ευκαιρία όχι µόνο να γνωρίσουν οι Γάλλοι και οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου το βασίλειό του – την ελληνική αρχαία Μακεδονία – αλλά και τη διαχρονικότητα του “µύθου” του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Τµήµατος Ελληνικών και Ρωµαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάµ.

Στην πολλοστή επίσκεψή της στη Μακεδονία, στη φάση της προετοιµασίας για συνεργασία της µε έντεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Πέλλας, ∆ίου, Βεργίνας, Αιανής, Φλώρινας και τις αντίστοιχες εφορείες), η κ. Ντεσάµ παρουσιάζει για πρώτη φορά τα σχέδια και τις µακέτες της µεγάλης έκθεσης που θα παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (αίθουσα «Ναπολέων») στον πρώτο όροφο του Λούβρου – των 8,5 εκατ. επισκεπτών ετησίως – από τις 3 Οκτωβρίου.

Μετά το πέρας της έκθεσης, τα 668 ευρήµατα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ η Γαλλία ως αντίδωρο θα στείλει στην Ελλάδα και ειδικά στα πέντε µουσεία της Θεσσαλονίκης (που γιορτάζει το 2012 τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της)

σειρά ευρηµάτων από ανασκαφές γαλλικών αποστολών στη Μακεδονία και εκθέµατα που φυλάσσονται ή εκτίθενται στις προθήκες του Λούβρου.

Η έκθεση στην αίθουσα των1.100 τ.µ. θα χωρίζεται στις εξής ενότητες. 1)Η πρώτη ανασκαφή στη Βεργίνα από τον γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey (1856, επί Ναπολέοντος Γ’) µαζί µε την ιστορία των ελληνικών ανασκαφών. 2) Η ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του χαλκού ως τον 4ο µ.Χ. αιώνα. 3) Η κλασική εποχή (από τον Αλέξανδρο Α΄ ώς τον Μέγα Αλέξανδρο Γ΄). 4) Η Μακεδονία µετά τον Μέγα Αλέξανδρο. 5) Η κοινωνική και δηµόσια ζωή στη Μακεδονία. 6) Η τέχνη στην αρχαία Μακεδονία.

7) Θρησκεία και θάνατος. 8) Η ρωµαϊκή Μακεδονία (ώς τον 4ο µ.Χ. αιώνα). 9) Ο µύθος και η ακτινοβολία του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλον τον κόσµο (εδώ ο επισκέπτης βγαίνοντας από την αίθουσα περιηγείται στους υπόλοιπους χώρους, όπου θα τον περιµένουν σειρά – ειδικά σηµασµένων – έργων µε θέµα τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Η έκθεση», εξήγησε στα «ΝΕΑ» η κ. Ντεσάµ, «δεν θα είναι απλή παράθεση ευρηµάτων από τη Μακεδονία αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα επανενώνονται αρχαιολογικά σύνολα, µε βάση ευρήµατα που μεταφέρθηκαν στο Λούβρο από γάλλους περιηγητές και αρχαιολόγους τον 19ο αιώνα».

Στο πλαίσιο της τρίµηνης διάρκειας της έκθεσης θα διοργανωθεί διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία καθώς και εβδοµάδες γεύσης, οικοτεχνίας κ.ά. από τη Μακεδονία.

INFO

«Au royanne de l’ Alexandre le Grand, la Μacedoine αntigue» (Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η αρχαία Μακεδονία) στην αίθουσα «Ναπολέων» του Λούβρου, στο Παρίσι, από 3 Οκτωβρίου 2011 έως 2 Ιανουαρίου 2012, http://www.louvre.fr


Δεν υπάρχουν σχόλια: