Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

Η ΧΡΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Όχι στο κάπνισμα

Μεσογειακή δίαιτα (φρούτα, χόρ­τα, λαχανικά, γάλα, άπαχο κρέας, ψάρι,
λάδι)

Σωματική άσκηση από 30 - 60 λε­πτά την ημέρα. Περπάτημα και ανεβο­κατέβασμα σκάλας συντελούν στην
ευεξία.

Καλός και ήσυχος ύπνος 7 - 8 ω­ρών

- Ένα έως τρία ποτήρια κόκκινου ή λευκού κρασιού την ημέρα (εναλλα­κτικά ένα ποτήρι μπίρας ή 10 γραμ­μάρια ουίσκι, ένα κέρασμα κονιάκ κλπ)

Εργασιακή ασφάλεια και ευτυ­χία. (Ζουν καλύτερα όσοι ασκούν ένα επάγγελμα που τους ευχαριστεί και του οποίου οι αποδοχές του επιτρέ­πουν μια άνετη διαβίωση)

Όχι στο εργασιακό άγχος, που καταπιέζει τον εργαζόμενο.

Όχι στο οικογενειακό, κοινωνι­κό άγχος και τη μοναξιά. (Οι χωρισμέ­νοι και όσοι ζουν χωρίς κοινωνική υ­ποστήριξη ή απλώς βιώνουν τη μονα­ξιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα)

Όχι στο θυμό, την οργή και τα αρνητικά συναισθήματα

Όχι στην απογοήτευση και την απελπισία, που οδηγούν στην κατά­θλιψη (κατάσταση, που ευνοεί τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου)

Φίλοι, συντροφιά και ένταξη σε κοινωνικές ομάδες

- Εκδρομές, συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες

Εσωτερική ηρεμία

Καθαρή ατμόσφαιρα

Καλό κλίμα

ΔΥΚΤΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Στις μέρες μας είναι πια παραδεκτό από όλους πως το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι η διασφάλιση της ύπαρξής της στη Γη. Και αυτό διότι η εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση σ’ όλους τους τομείς κατάφερε μέσα σε μόλις εκατό χρόνια να υποβαθμίσει σε έσχατο βαθμό το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη που έχει σαν συνέπεια το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η αλλαγή του κλίματος, η εξαφάνιση των ενδιάμεσων εποχών. Η απειλή εξαφάνισης για πολλά είδη ζώων και φυτών. Η ρύπανση του αέρα, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η ρύπανση και υποβάθμιση του εδάφους. Η δραματική μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και ρύπανση των υδάτων. Η εξάντληση των φυσικών πόρων, η καταστροφή των δασών. Η δημιουργία πόλεων – τεράτων. Η υποβάθμιση της διατροφής μας, η παραγωγή μεταλλαγμένων.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας, αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου προβλήματος και όλα οδηγούν στην εξής διαπίστωση:

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ, ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ!

Τα φαινόμενα αυτά επίσης έχουν αντίκτυπο στην περιοχή μας, στον τόπο που ζούμε. Στο νομό Πέλλας, στην πόλεις της Έδεσσας, των Γιαννιτσών, της Αριδαίας στα χωριά μας, στον ποταμό Λουδία, στον κάμπο, στο βουνά Βόρας και Πάικο τα προβλήματα είναι πολλά και παντού:

Η ανυπαρξία πολιτικής για τα απορρίμματα και την αειφορική ανάπτυξη των περιβαλλοντικών πόρων. Οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και η μόλυνση του νερού σε πολλές περιοχές του νομού μας. Ο μολυσμένος Λουδίας και τα δάση των βουνών που υποβαθμίζονται συνεχώς. Το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων πρασίνου στις πόλεις του νομού. Το υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο και τα ανεπαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το έλλειμμα κεντρικής και τοπικής πολιτικής για το περιβάλλον και το ανεπαρκές προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος.

Σκεπτόμενοι όλα τα προαναφερθέντα μια ομάδα πολιτών αποφασίζουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς ένα κοινό στόχο: την άμεση ανάληψη δράσεων για προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον που ζούμε.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε κοινή δράση για το περιβάλλον.

ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ, ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Επικοινωνία: 6974541520, 6973333385, 6973407156, diktyopoliton@hotmail.com

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


ΓΙΑ Σ’ ΈΝΑ…..

Έι εσύ!

Που δέχεσαι το νέφος απ’ τα σκουπίδια που καίγονται, το μολυσμένο νερό, το σάπισμα της θάλασσας, τα νοθευμένα και μεταλλαγμένα τρόφιμα και εξακολουθείς να αναπνέεις, να πίνεις, να κολυμπάς, να τρως.

Που σε σέρνουν σε γραφεία, σε εξευτελίζουν,

που σε βιάζουν τη συνείδηση, σε ποδοπατούν,

που για να βρεις ακόμη και την ποιο τιποτένια δουλειά πρέπει να έχεις την μεσολάβηση τοπικού κομματάρχη και πάνω,

που δέχεσαι να κάνεις το κοροΐδο, γιατί έχεις ανάγκη,

που αναγκάζεσαι να ζεις αναστενάζοντας γιατί δεν ψάχνεις τη δυνατότητα επιλογής που μόνη σου αναψυχή διέξοδος είναι η τηλεόραση,

που ελπίζεις διαψεύδεσαι, ελπίζεις διαψεύδεσαι, ελπίζεις διαψεύδεσαι,

που σε κλέβουν, σε στύβουν, σε διαλύουν και το δέχεσαι,

που ζητάς την ησυχία σου σε μια κοινωνία που δίνει αίμα φόνους αίμα,

που νομίζεις – ζεις, ζεις- νομίζεις, νομίζεις πως ζεις.

Ναι , ναι εσύ, Εσύ,

Οργίσου επιτέλους!!


Παλέψτε εναντίον της παράνομης καύσης των σκουπιδιών και των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων, για καθαρό νερό και ανακύκλωση χαρτιού,γυαλιού, πλαστικού. Για ανθρώπινες καθαρές πόλεις για να γίνουν τα δέντρα περισσότερα απ' τα αυτοκίνητα.