Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

ΔΥΚΤΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Στις μέρες μας είναι πια παραδεκτό από όλους πως το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα είναι η διασφάλιση της ύπαρξής της στη Γη. Και αυτό διότι η εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση σ’ όλους τους τομείς κατάφερε μέσα σε μόλις εκατό χρόνια να υποβαθμίσει σε έσχατο βαθμό το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη που έχει σαν συνέπεια το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η αλλαγή του κλίματος, η εξαφάνιση των ενδιάμεσων εποχών. Η απειλή εξαφάνισης για πολλά είδη ζώων και φυτών. Η ρύπανση του αέρα, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η ρύπανση και υποβάθμιση του εδάφους. Η δραματική μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και ρύπανση των υδάτων. Η εξάντληση των φυσικών πόρων, η καταστροφή των δασών. Η δημιουργία πόλεων – τεράτων. Η υποβάθμιση της διατροφής μας, η παραγωγή μεταλλαγμένων.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας, αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου προβλήματος και όλα οδηγούν στην εξής διαπίστωση:

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ, ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ!

Τα φαινόμενα αυτά επίσης έχουν αντίκτυπο στην περιοχή μας, στον τόπο που ζούμε. Στο νομό Πέλλας, στην πόλεις της Έδεσσας, των Γιαννιτσών, της Αριδαίας στα χωριά μας, στον ποταμό Λουδία, στον κάμπο, στο βουνά Βόρας και Πάικο τα προβλήματα είναι πολλά και παντού:

Η ανυπαρξία πολιτικής για τα απορρίμματα και την αειφορική ανάπτυξη των περιβαλλοντικών πόρων. Οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και η μόλυνση του νερού σε πολλές περιοχές του νομού μας. Ο μολυσμένος Λουδίας και τα δάση των βουνών που υποβαθμίζονται συνεχώς. Το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων πρασίνου στις πόλεις του νομού. Το υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο και τα ανεπαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το έλλειμμα κεντρικής και τοπικής πολιτικής για το περιβάλλον και το ανεπαρκές προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος.

Σκεπτόμενοι όλα τα προαναφερθέντα μια ομάδα πολιτών αποφασίζουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς ένα κοινό στόχο: την άμεση ανάληψη δράσεων για προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον που ζούμε.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε κοινή δράση για το περιβάλλον.

ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ, ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Επικοινωνία: 6974541520, 6973333385, 6973407156, diktyopoliton@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: