Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ





Επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας πραγματοποίησε σήμερα, στις 1.00 το μεσημέρι, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά, ανταποκρινόμενος στην αντίστοιχη πρόσκληση του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Ο Μακαριότατος, τον οποίο συνόδευαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιωήλ, ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, ο αντιδήμαρχος Πέλλας κ. Κυριάκος Παντελίδης, ο αντιδήμαρχος Κύρου  κ. Στεργιούλας Δημ.  κ.α., έμεινε εντυπωσιασμένος από την επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο της Πέλλας, την οποία να σημειωθεί ότι έκανε ο αρχαιολόγος της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ κ. Χάρης Τσουγγάρης.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Λαμπερές ιστορίες φωτιάς




Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 147 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους οργανώνονται για το τετραήμερο Πέμπτη 11, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου με θέμα «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς», στο πλαίσιο του γενικότερης δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις γίνονται για πέμπτη συνεχή χρονιά στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της.
Από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου προέρχεται ο τίτλος «παντέχνου πυρός σέλας», ένας στίχος που περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς, η οποία χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία αλλά και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό. Γιατί από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, η φωτιά ήταν εκείνη που ο άνθρωπος έμαθε να συντηρεί και να χειρίζεται εξασφαλίζοντας φως, προστασία και θαλπωρή, ανάπτυξη και πρόοδο. Η διττή της όψη όμως, καθώς δεν έχασε ποτέ τον ατίθασο χαρακτήρα της, ενίοτε οδηγώντας στο θάνατο και στην καταστροφή προκάλεσε το δέος κι έθρεψε το μύθο. Της αποδόθηκαν ιδιότητες θεϊκές, συνδέθηκε με τη θρησκεία και τη λατρεία κι έλαβε σημαντική θέση σε δοξασίες και τελετουργίες.
Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις 13 και 14 Οκτωβρίου ενώ στις 11 και 12 οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους. Στους επισκέπτες θα διανέμεται εξάλλου ενημερωτικό υλικό.


Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Πέλλας
ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου
Πέλλας και το τμήμα κεραμικής προγραμματίζουν τη διενέργεια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος (ανοικτού για παρακολούθηση από μαθητές και κοινό) για τη γνωριμία με την κεραμική τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
 Πέμπτη 11 Οκτωβρίου: Κατασκευή και πυροδότηση κεραμικού κλιβάνου από μαθητές του Γυμνασίου Πέλλας.
 Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Άνοιγμα του κεραμικού κλιβάνου και γνωριμία με τεχνικές της αρχαίας κεραμικής τέχνης. Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Πυροδότηση κεραμικού κλιβάνου και γνωριμία με τεχνικές της αρχαίας κεραμικής τέχνης. Διανυκτέρευση για παρακολούθηση της όπτησης. Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Άνοιγμα του κεραμικού κλιβάνου και γνωριμία με τεχνικές της αρχαίας κεραμικής τέχνης. Πληροφορίες και
δηλώσεις συμμετοχής: κ. κ. Χ. Τσούγγαρης, Ευ. Χρυσοστόμου, τηλ. : 23820-31160


κατασκευή του κεραμικού φούρνου από την κεραμίστρια κ. Αγγελική Παπαδοπούλου







Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πέλλας επί το έργον





άναμμα του φούρνου από την κεραμίστρια κ. Αγγελική Παπαδοπούλου

ξεκαμίνιασμα






Επίσκεψη και ξενάγηση του Δημάρχου Πέλλας κ. Στάμκου στον χώρο  της εκδήλωσης 




ο φόυρνος κεραμικών γεμίζει με τα έργα τέχνης για να ψηθούν

Άναμμα του φούρνου από τον κεραμίστα κ. Ιωάννη Σταγγίδη



μετά έξι ώρες, είναι έτοιμα, ροδοκόκκινα

Την επόμενη μέρα 14/10/12 έχουν πλέον ψηθεί

Το ξεκαμίνιασμα


έτοιμα ψημένα χωρίς καμιά απώλεια