Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ


Έγινε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία ο παραδοσιακός μακεδονικός γάμος της Πέλλας εκδήλωση που ήταν ενταγμένη στη Β΄ προκήρυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος LEADER.  Μετά από προετοιμασία λίγων ημερών και την ακούραστη συμπαράσταση και διδασκαλία της εκπαιδευτικού κας Κατερίνας Ευσταθίου, τα μέλη του ομίλου μας αποδώσανε σε ένα υπέροχο σκηνικό (το παλιό κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου Πέλλας) και μπροστά σε ένα υπέροχο κοινό, όλα τα έθιμα ενός παραδοσιακού γάμου όπως γινόταν πριν 60 χρόνια στην Πέλλα. Το έθιμο του γάμου μας το περιέγραψαν οι κυρίες Μαρία Παπακαρμέζη, Μαρία Βογιατζή και Όλγα Σιάγγαλη η οποία και μας τραγούδησε με την υπέροχη φωνή της  τραγούδια του γάμου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ


Ο τσαγκάρης, ο φωτογράφος "στιγμητατζής", ο γανωτζής, ο τουβλοποιός- κεραμοποιός, ο σιδηρουργός και ο τροχιτζής, ζωντάνεψαν για δύο ημέρες στην Πέλλα (τη μία ημέρα έγινε επίδειξη των επαγγελμάτων σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πέλλας).
Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση με πολλές φωτογραφίες κατοίκων της Πέλλας να εξασκούν διάφορα επαγγέλματα και άλλες εργασίες από αλλοτινούς καιρούς. (Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013)