Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ο Μ. Αλέξανδρος της Πέλλας ανάσανε!!
















Από χθες Δευτέρα 21-10-09 ο έφιππος ανδριάντας του

Μ. Αλεξάνδρου που κοσμεί την κεντρική πλατεία

της Πέλλας, μετά από τετράωρη και επίπονη προσπάθεια

εθελοντών συντηρητών και κατόπιν εντολής του

Δημοτικού Συμβουλίου, κατάφεραν να αποκαταστήσουν

απομακρύνοντας τα γύψινα καλούπια και με μεγάλη

δυσκολία την λευκή σιλικόνη που με χειρουργικό νυστέρι απομακρύνθηκε χιλιοστό -χιλιοστό από τα πόδια του Αλέξανδρου και το κεφάλι του Βουκεφάλα.

Ο τεχνίτης αντιγραφέας στην προσπάθεια του να τελειώσει όσο γρηγορότερα γινόταν πριν ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της Πέλλας, δεν μόνωσε επαρκώς το μέταλλο του έργου με συνέπεια η σιλικόνη να κολλήσει στην επιφάνεια του ανδριάντα και να προκληθούν σημαντικές φθορές.


Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ















ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Κατόπιν κινητοποιήσεως φορέων, δημοτικών Συμβούλων, αλλά και πολιτών του Δήμου Πέλλας σταμάτησε η παράνομη κατασκευή καλουπιού που ξεκίνησε από την Παρασκευή 9/10/2009 στην Πέλλα την ιστορική γενέτειρα του Μ. Αλεξάνδρου, από τεχνίτες του γλύπτη κ. Κ. Παλαιολόγου. Οι τεχνίτες αυτοί έχοντας σαν δικαιολογία ότι θα προβούν σε συντήρηση και καθαρισμό του ορειχάλκινου έφιππου ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου που κοσμεί την κεντρική πλατεία της Πέλλας, άρχισαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών να καλύπτουν με σιλικόνη και γύψο ολόκληρο τον ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου.

Με αυτό το καλούπι ο καλλιτέχνης θα μπορούσε να παράγει περισσότερα από ένα αντίγραφα του έργου και να πωληθούν κατά την βούληση του καλλιτέχνη.

Ενώ το έργο πληρώθηκε 36 εκατ. δρχ. δυστυχώς δεν δικαιούμαστε την αποκλειστικότητα!!! Σε ερώτησή μας προς τον επικεφαλής τεχνίτη αυτός απάντησε ότι κατασκευάζεται το καλούπι σε περίπτωση που καταστραφεί το πρωτότυπο έργο (ίσως από βομβαρδισμό!!!)να μπορεί να αντικατασταθεί.

Για την ιστορία αναφέρουμε:

Ο χάλκινος ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου που κοσμεί την κεντρική πλατεία της Πέλλας, δίπλα στο Δημαρχείο, είναι έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Οι διαστάσεις του έργου μαζί με το βάθρο ξεπερνά τα 6 μ. το μήκος τα 2,58 μ. και το πλάτος το 1,05 μ. Το έργο επιλέχτηκε μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό και παριστάνει τον Μ. Αλέξανδρο έφιππο να κρατάει στο δεξί του χέρι πτερωτή νίκη.

Η ιδέα της κατασκευής αλλά και της χρηματοδότησης του αγάλματος ανήκει στο Γυμνάσιο Πέλλας και στον καθηγητή Δήμο Πετρίδη. Οι μαθητές γράψανε και στείλανε 16000 επιστολές προς όλα τα σχολεία της Ελλάδος και ζητήσανε την χρηματική συνεισφορά τους για την υλοποίηση του έργου. Έτσι συγκεντρώθηκε το ποσό των 25.000.000 που με τους τόκους έφτασε τα 36 εκατομμύρια όσο και το κόστος του έργου. ( σ. εκτός του ότι ο ανωτέρω καλλιτέχνης, καθυστέρησε πολύ την παράδοση του έργου με συνέπεια να κηρυχθεί έκπτωτος, παρέδωσε το πρώτο αντίγραφο του αγάλματος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πριν κατασκευάσει ένα δεύτερο για την Πέλλα.)

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έγιναν στις 25 Μαΐου 2002, κάτω από το φως της πανσέληνου σε μια σεμνή τελετή, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Στην διάρκεια της τελετής ο κ. Στεφανόπουλος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της Πέλλας.