Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

Πανήγυρη Πέλλας -Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου -Πολιτιστικές εκδηλώσεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πέλλας,

Ο Μορφωτικός-Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας “Η Αρχαία Πέλλα΄”

και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Πέλλας “Η Ανατολική Ρωμυλία΄”

σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας το τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν την Παρασκευή 27 το Σάββατο 28 την Κυριακή 29 και την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008 στην κεντρική πλατεία της Πέλλας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 27 Ιουνίου και ώρα 9.00 μ.μ.

1)Το Α’ παιδικό τμήμα του Μορφωτικού Ομίλου ΄΄Η Αρχαία Πέλλα΄΄ σε χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

2)Ο Ποντιακός Σύλλογος Ραχώνας ο Ευκλείδης” σε χορούς περιοχής Πόντου.

3Το Γ΄ παιδικό τμήμα του Μορφωτικού Ομίλου ΄΄Η Αρχαία Πέλλα΄ σε χορούς απ’ την Ήπειρο.

4)Το μικρό Θρακιώτικο τμήμα του Μορφωτικού Ομίλου ΄΄Η Αρχαία Πέλλα΄΄

5)Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου σε χορούς περιοχής Ανατολικής Ρωμυλίας.

6)Το μεγάλο τμήμα του Μορφωτικού Ομίλου ΄΄Η Αρχαία Πέλλα΄΄ σε χορούς απ’ τη Μακεδονία.

Σάββατο 28 Ιουνίου και ώρα 9.00 μ.μ.

1)Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Νέων Μ. Μοναστηρίου.

2) Πολιτιστικός Σύλλογος οι Φίλοι της Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού Έδεσσας.

3) Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Πέλλας ‘’Ανατολική Ρωμυλία’’ βόρεια Θράκη.

4) Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου -Λιανοβεργίου Ημαθίας ‘’Ο Φίλιππος’’.

5) Πολιτιστικός Σύλλογος οι φίλοι της παραδοσιακής μουσικής και χορού Έδεσσας.

6) Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρούδας ‘’Ο Μέγας Αλέξανδρος»

7) Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Πέλλας ‘’Ανατολική Ρωμυλία’’ βόρεια Θράκη.

Κυριακή 30 Ιουνίου και ώρα 9.00 μ.μ.

1)Το τμήμα αρχαρίων του Μορφωτικού Ομίλου Πέλλας’’Η Αρχαία Πέλλα΄΄ σε χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

2)Το Β’ μικρό τμήμα του Μορφωτικού Ομίλου ΄΄Αρχαία Πέλλα΄΄ σε νησιώτικους χορούς.

3)Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφαλίων Μακεδονία” σε χορούς απ’ τη Μακεδονία.

4)Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας Θεσσαλονίκης σε χορούς απ’ τη Μακεδονία.

5) Το μεγάλο Θρακιώτικο τμήμα του Μορφωτικού Ομίλου ΄΄Αρχαία Πέλλα΄΄ σε χορούς ανατολικής Θράκης.

6)Το τμήμα ενηλίκων του Μορφωτικού Ομίλου ΄΄Αρχαία Πέλλα΄΄ σε χορούς απ’ τη Μακεδονία.

Δευτέρα 30 Ιουνίου

7.30π.μ.Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ

9.00 μ.μ.

Συναυλία μουσικής από το ροκ συγκρότημα DE FACTO

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στην αίθουσα της Δημοτικής Επιχείρησης Πέλλας θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής μαθητών της σχολής ζωγραφικής της ζωγράφου κας Ανθούλας Ματζιάρη.

Ακόμη στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πέλλας

συνεχίζεται η έκθεση με θέμα: “Η εικονογραφία του Μ. Αλεξάνδρου

από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”

(οργάνωση: Μορφωτικός-Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας “Η Αρχαία Πέλλα”

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

Εκδηλώσεις για τον Αλέξανδρο και την Πέλλα η μικρή χορωδία του Ομίλου μας
Η προϊσταμένη της ΙΖ' ΕΠΚΑ κα Μαρία Λιλιμπάκη Ακαμάτη
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας
Από το 1ο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού
Από τον αγώνα δρόμου
Άποψη της έκθεσης

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουνίου για 9η συνεχόμενη φορά εκδηλώσεις του Μορφωτικού –Περιβαλλοντικού Ομίλου Πέλλας «Η Αρχαία Πέλλα»με αφορμή το Θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν:


Το Σάββατο μετά την μικρή χορωδία του ομίλου, η Προϊσταμένη κα Ακαμάτη Μαρία ενημέρωσε τους πολίτες για την πορεία των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Πέλλας. Μίλησε για τον προϊστορικό οικισμό που βρέθηκε Ν του παλαιού μουσείου και για την ρωμαϊκή οικία που βρέθηκε στην συμβολή του δρόμου της μικρής παράκαμψης με την παλιά εθνική οδό Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης. Στο τέλος δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της αναφέρθηκε στην ανθρωπιά και κατανόηση που δεν βρήκε η ίδια και οι συνεργάτες της στα πρόσωπα ορισμένων ανθρώπων, που αντί να τη συμπαρασταθούν για το τιτάνιο αγώνα που κάνει καθημερινά για την ανάδειξη της Πέλλας, βρίσκει όχι μόνο κλειστές πόρτες , αλλά μερικές φορές εχθρικές και επιθετικές συμπεριφορές εναντίον της. Τα δάκρυα που κύλισαν από τα μάτια της δείχνουν ότι η υπόθεση αρχαιολογικός χώρος Πέλλας –νέο Μουσείο Πέλλας- παράκαμψη Πέλλας- ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Πέλλας είναι όχι μόνο μία δημόσια υπόθεση και σαν τέτοια αντιμετωπίζεται απ’ την κα Ακαμάτη, αλλά το ευχάριστο είναι ότι είναι πια κι ένας προσωπικός αγώνας για τη ανάδειξη του, ένα προσωπικό στοίχημα, ένας επαγγελματικός σχεδιασμός που φαίνεται ειδικά στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην αναστήλωση της Αγοράς.Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης κα Αλμωπίας κ. Ιωήλ απ΄ το βήμα ανέπτυξε το θέμα: Η συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην διάδοση του χριστιανισμού Είναι απ’ τις λίγες φορές που ένας πνευματικός ηγέτης κάνει στην Πέλλα μια τέτοιου είδους ομιλία, όπου πολλά θεολογικά θέματα φανερώνονται στα μάτια μας τόσο απλά και λέμε στο τέλος «μα καλά αυτό είναι έτσι, πώς δεν το είχα καταλάβει πιο πριν;» Ο Σεβασμιότατος με πολύ μεγάλη προσοχή βρήκε και μας φανέρωσε πολλές αναφορές της Παλαιάς Διαθήκης στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου και ερμήνευσε πολλά κομμάτια της που είχαν σχέση με τον Αλέξανδρο ή ακόμη και με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αναφέρθηκε στους Ιερούς Τόπους όταν συναντήθηκαν οι δυο κόσμοι του Αλεξάνδρου και του Ιουδαϊσμού.

Χάρη σ’ αυτή τη συνάντηση, στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και φιλοσοφίας μπόρεσε και διαδόθηκε τάχιστα ο Χριστιανισμός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο όραμα του Αποστόλου Παύλου που είχε στην Τρωάδα όπου εμφανίστηκε ένας Μακεδόνας (πολλοί λένε ότι ήταν ο ίδιος ο Χριστός) και του ζήτησε να έλθει στην Μακεδονία και να διδάξει. Αναφέρθηκε στα Ιερά Ευαγγέλια, τις επιστολές των Αποστόλων που γράφτηκαν στην Ελληνική γλώσσα της παγκόσμια γλώσσα της εποχής εκείνης και χάρη στη διάδοση που είχε μπόρεσαν οι άνθρωποι να μελετήσουν ευκολότερα και να καταλάβουν την Καινή Διαθήκη. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη της ΕΡΤ3 “Αληθινά σενάρια «Πέλλα της Ελλάδας -Συρίας και Ιορδανίας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εφημέριος του Ιερού ναού Πέτρου και Παύλου της Πέλλας κ.Παρασκευόπουλος Βασίλειος, οι δυο αντιδήμαρχοι του δήμου Πέλλας Μιμικόπουλος Βασίλειος και Παυλίδης Αθανάσιος, οι πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων Πέλλας και Αθήρων Καραγιάννης Χρίστος και Ζαχαριάδης Μιχάλης, ο Δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πέλλας κ Άρης Μπουλουσάκης, ο εκπρόσωπος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Γιαννιτσών «ο Φίλιππος» και ομιλητής της περσινής εκδήλωσης, κ. Παπαλαζάρου Ιωάννης, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Την Κυριακή απ’ τις 10.30 το πρωί τα παιδιά της Πέλλας έπαιξαν το «1ο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού». Το παιχνίδι βασιζόταν σε γρίφους σχετικά με ιστορικά στοιχεία απ’ τη ζωή του Αλεξάνδρου, όπως επίσης παρέπεμπε σε σημεία που έχουν κάποια ιστορική, θρησκευτική, λαογραφική αξία στην Πέλλα. Έλαβαν μέρος 40 παιδιά 11- 15 χρόνων αγόρια και κορίτσια. Ο ενθουσιασμός και η έξαψη που επικράτησε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ήταν απερίγραπτος.

Το απόγευμα έκλεισαν οι εκδηλώσεις με τον αγώνα δρόμου 1200μ. που έχει εκκίνηση το Ανάκτορο και τερματισμό το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της Πέλλας. Για μια ακόμη φορά τερμάτισε πρώτος ο δεκάχρονος Παναγιωτέλης Ζαφείρης.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης στήθηκε στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου Πέλλας μια πολύ όμορφη έκθεση με τίτλο «Η εικονογραφία του Μ. Αλεξάνδρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» που περιλαμβάνει γύψινα εκμαγεία αντίγραφα νομισμάτων και μεταλλίων αγιογραφίες και αφίσες όλα σχετικά με τη ζωή και το έργο του Μ. Αλεξάνδρου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή όλη την βδομάδα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου για όσους θέλουν να την επισκεφτούν.

Τηλ. Επικοινωνίας 6977801581 κος Αθανάσιος Πραγκαλάκης πρόεδρος του ομίλου.

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2008”

Óáò êáëïýìå íá ôéìÞóåôå ìå ôçí ðáñïõóßá óáò ôéò
äéÞìåñåò ðïëéôéóôéêÝò åêäçëþóåéò ðïõ äéïñãáíþíåé ï
Ìïñöùôéêüò êáé ðåñéâáëëïíôéêüò ¼ìéëïò ÐÝëëáò ‘’Ç
Áñ÷áßá ÐÝëëá’’

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/6/2008 (Δημοτικό Θέατρο Πέλλας)

8.30μ.μ. Η παιδική χορωδία του Μορφωτικού Ομίλου Πέλλας με διεύθυνση της Πασχαλίνας Τσέρνου στα τραγούδια: 1)Μακεδονία ξακουστή 2)Στη Μακεδονία του παλιού καιρού. 3)Η Άννα στο δάσος περπατεί.

(παραδοσιακό δυτ. Μακεδονίας).

4)Η μπαλάντα του Αντρίκου 5)Μινχάουζεν 6) Λεβεντογέννα Πέλλα.

8.50μ.μ. Πέλλα πρωτεύουσα της αρχαίας ΜακεδονίαςΟμιλήτρια η προϊσταμένη της ΙΖ ΕΠΚΑ Αρχαιολόγος κ. Μαρία Λιλιμπάκη -Ακαμάτη.

9.15: Ομιλία: “Η συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην διάδοση του χριστιανισμούΟμιλητής: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης -Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ.

9.45 Η μικτή χορωδία του Μορφωτικού Ομίλου Πέλλας με διεύθυνση του κ. Απόστολου Τσέρνου , στα τραγούδια: 1)Ο βασιλές Αλέξανδρος (Μεσογειακό). 2) Ο Βουκεφάλας (στίχοι -μουσική Τσέρνος Απόστολος). 3) Λεβεντιά καμαρωτή.(τραγούδι του μακεδονικού αγώνα ) 4) Λεβεντογέννα Πέλλα. (πατριωτικό τραγούδι Πέλλας)

Παίζουν οι μουσικοί: Τσέρνου Πασχαλίνα πιάνο, Τσέρνου Αγγελική, βιολοντσέλο και Τσέρνος Απόστολος, λαούτο.

Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη της ΕΡΤ3 “Αληθινά σενάρια Πέλλα της Ελλάδας -Συρίας και Ιορδανίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/6/2008

10.30 πρωί. 1ο Κυνήγι Θησαυρού: θα διεξαχθεί στα όρια της κωμόπολης της Πέλλας από παιδιά αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών.

7.30μ.μ. Αγώνας δρόμου

Με συμμετοχή παιδιών και νέων αλλά και κάθε ηλικίας. Εκκίνηση από το ανάκτορο όπου γεννήθηκε ο Μ. Αλέξανδρος και τερματισμός στην κεντρική πλατεία της Πέλλας, μπροστά στον ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου όπου θα γίνει και η απονομή.